Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Ieder jaar moet uw energieleverancier op de hoogte worden gesteld van uw meterstanden. Of indien u een verbruiksmanager heeft, is dit ook nodig om door te geven. Op basis van deze gegevens kan de energieleverancier de jaarafrekening opmaken.. Bij het doorgeven van uw meterstand krijgt u te maken met verschillende meters en zijn ook weer andere gegevens van belang.  Bij de meeste huizen vindt u de energiemeter in de meterkast. Hier leest u hoe u de meterstand bepaalt van de verschillende meters!

INDIEN U 1 TELWERK HEEFT

Heeft u een meter met 1 telwerk? Dan heeft u een enkeltarief-meter. U noteert simpelweg de stand en kunt de getallen achter de komma negeren.

INDIEN U 2 TELWERKEN HEEFT

Als  u 2 telwerken heeft, maakt u gebruik van een dubbeltarief-meter. U gebruikt stroom tegen een dag- en een nachttarief (ofwel hoog-laag, piek-dal etc.). T1 geeft de meterstand van het nachttarief weer, T2 van het dagtarief. Let op: ook als u energie gebruikt tegen enkeltarief en toch 2 telwerken heeft, moet u beide standen doorgeven.

INDIEN U EEN ELEKTRONISCH TELWERK HEEFT

Bij een elektronisch telwerk krijgt u weer te maken met een T1-meter en een T2-meter. Ook hier is er sprake van een dubbeltarief-meter. T1 geeft nachttarief weer, T2 dagtarief. T3 en T4 zijn van belang indien u ook energie terug geeft aan uw energieleverancier (bijvoorbeeld middels zonnepanelen)

INDIEN U DE SLIMME METER HEEFT

De slimme meter geeft, indien u daar toestemming voor hebt gegeven, zelf de meterstand door aan uw netbeheerder.

UW GASMETERSTAND DOORGEVEN

De gasmeter heeft standaard 1 telwerk. Ook hier zijn alleen de getallen voor de komma van belang. De 3 cijfers in het rode vlak kunt u negeren.