Waaruit bestaat mijn maandbedrag?

Als wij energiecontracten voor u gaan vergelijken, worden de kosten weergegeven (per jaar) op basis van het doorgegeven verbruik. Echter bepaalt de energieleverancier het maandelijkse voorschotbedrag op basis van het historisch verbruik in uw woning. Waaruit bestaat nou eigenlijk het maandbedrag?

Zij kijken dan naar het energieverbruik de afgelopen drie jaar. Deze kan uiteraard bijgesteld worden. Hieronder wordt het even uitgebreider uitgelegd.

Het maandelijkse voorschotbedrag

Uw energierekening bestaat uit de kosten voor uw energieverbruik, de vaste leveringskosten én de netwerkkosten. Hieronder vindt u een korte uitleg:

  • Energieverbruik kosten:
    De leverancier bepaalt de tarieven voor uw energieverbruik per kWh stroom en m3 gas. Omdat de leverancier niet weet hoeveel energie u in een jaar precies zult verbruiken, wordt er een schatting gemaakt van het verbruik.  U betaalt over uw energieverbruik ook nog energiebelasting, btw, gasregiotoeslag en Opslag Duurzame Energie.
  • De vaste leveringskosten:
    De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) zijn vergelijkbaar met abonnementskosten die u betaalt aan de energieleverancier. Het bedrag is niet afhankelijk van uw energieverbruik en kan verschillen per contract. De leveringskosten mogen zelf worden vastgesteld door de leverancier.
  • De netwerkkosten:
    De netwerkkosten zijn kosten die u via uw energieleverancier betaalt aan de netbeheerder. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het transport van energie naar jouw woning. Deze netwerkkosten worden jaarlijks per regio vastgesteld en zijn puur onafhankelijk van bij welke leverancier u uw energie afneemt.

Uw jaarrekening

Ieder jaar ontvangt u een jaarrekening met hoeveel u exact heeftt verbruikt in het afgelopen jaar. Heeft u minder stroom en gas verbruikt dan waarvoor u heeft betaald? Dan krijgt u vanzelfsprekend uw geld terug. Dit kan natuurlijk ook andersom zijn: indien u meer heeft verbruikt dan dat u betaalt heeft, moet u bijbetalen. Daarbij krijgt u aan het eind van uw contract, bij de jaarrekening, dus ook eventuele welkomstkortingen verrekend.

De berekening van het voorschotbedrag

Zoals u wellicht weet, gaat u een energiecontract niet aan op basis van een voorschotbedrag, maar op basis van de prijs per kWh en m3, vaste leveringskosten (en een eventuele welkomstkorting). Op basis hiervan kunt u zien of u kunt besparen door over te stappen naar een voordeligere energiemaatschappij. De energieleverancier stelt na de overstap een voorschotbedrag vast. Het is onbekend hoe de leverancier de berekening precies uitvoert.

Uw voorschotbedrag bijstellen

Bij veel energieleveranciers kun je het voorschotbedrag zelf op elk moment naar beneden óf natuurlijk naar boven bijstellen.  Zo voorkomt u dat u aan het eind van het jaar bijvoorbeeld moet gaan bijbetalen. Heeft u uw woning onlangs geïsoleerd of heeft u zonnepanelen? Dan kunt u het voorschotbedrag wellicht iets verlagen. Denk er wel om goed uw verbruik in de gaten te houden, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.