Vaak lezen we dat investeren in een nieuwe wasmachine of koelkast veel energie en geld bespaart. Maar hoeveel besparen we en is het de investering waard?

Koelkasten

Milieucentraal meldt dat koelkasten en vriezers in totaal verantwoordelijk zijn voor maar liefst 18% van de energienota. Hierop kan je dus makkelijk gaan besparen. Hoe ouder je huidige koelkast is, hoe groter het milieuvoordeel is als je een nieuwe aanschaft. Denk hierbij aan een koelkast die bijvoorbeeld al 20 jaar oud is: deze verbruikt gemiddeld tot 500 kWh per jaar, terwijl een nieuwe koelkast 150 kWh per jaar gebruikt. Hierdoor kan je al gauw tot 85 euro per jaar besparen! Dat verschil is natuurlijk behoorlijk. Hieruit kunnen we opmaken dat het wel degelijk loont om een investering te doen in een nieuwe koelkast.

Wasdrogers

Wist je dat een nieuwe droger tot maar liefst driekwart van de energiekosten bespaart? De meeste mensen in Nederland hebben nu nog een droger met energielabel C. Een nieuwe droger aanschaffen kost behoorlijk veel geld (namelijk tussen de 750 en 1100 euro) en dan vraag je je af: is zo’n investering het wel waard? Hierop kan gezegd worden dat de milieuwinst van het voortijdig inruilen behoorlijk groot is, maar dat het afhankelijk is van de prijs, levensduur en de intensiteit van het gebruik.

Wil je geen droger kopen, maar wel op de energie besparen? Dat kan! Gebruik hem alleen in de koudere maanden en gebruik in de warmere maanden de waslijn of het droogrek.

Mocht je overwegen om een was-droogcombinatie te kopen: doe het niet. Uit onderzoek blijkt dat deze combi relatief veel verbruikt qua energie. En dat is zonde!

 

WIL JIJ WETEN HOEVEEL JIJ MAANDELIJKS KAN BESPAREN?

KLIK DAN NU HIER!

 

Geef een reactie